Национален поход

"По стъпките на Левски"

 
   
 

"Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни усилия", Васил Левски

 
 
   

Начало

Конкурс

Форум

Творчество

 

Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени сили

Той биде обесен.

О, бесило славно!

По срам и по блясък

Ти си с кръста равно!

    Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили-думите на големия ни национален герой звучат изключително актуално и днес, когато с тържествена церемония България отбелязва 134 годишнина от обесването на едно от най-светлите имена в историята ни-Апостола.

Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

    Да бъдем равни с другите европейски народи означава да си етнически толерантен, да пазиш националната си стабилност и съзнание, но и да уважаваш и зачиташ чуждите културни традиции. Картите се изтриват, границите се променят, но ние оставаме деца на Европа.

    Апостола, Левски, Дякона - три благословени имена! Те гнездят във всяко българско сърце. С благоговение ги нашепват и невръстни дечица и беловласи старци.

     Вечният пътеводител на българите  - изключително смела и героична личност, пример за родолюбец и титан на революционното дело.

      Загадъчен, романтичен, кристално чист - такъв е Левски в народните представи. Не име от миналото, а жив, истински и днес. На дело, ежедневно пренебрегвайки смъртната опастност диказва, че от свободата няма нищо по-свято.

      Левски ще остане най-светлата личност в цчлата ни досегашна история, защото няма друг човек, обичал така безкористно и загинал така достойно като Левски.

       И днес Апостола ни е нужен, защото все още в сърцата на хората се вихрят ледени вихрушки. Нужен ни е неговият строг урок по човешка топлота и вяра, по всеотдайност и безкористен патриотизъм.

       Ние те благославяме, Апостоле на свободата, а небето на твоята България сияе над образа ти като светъл купол на божи храм - сега и во веки веков!

       Силата е в нас!

       Вярата е в нас!

       Левски  е във всеки един от нас. Повярвайте в себе си, повярвайте и в другите. Аз повярвах в това. Горд съм, че вече две години съм знаменосец на похода по стъпките на Левски през месец юли. Горд сък, че съм частица от толкова достойни хора, които участват в него! Горд съм, че ще участвам и когато България отбележи 170 години от рождението на Васил Левски!

        И нека никой, никога да не забравя думите на любов към едно отечество: "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако изгубя, губя само мене си".